Νούλης Χρήστος Ορθοσωμική

Χρήστος Νούλης

Ο Χρήστος Νούλης εισήγαγε την Ορθοσωμική για Μουσικούς© στην Ελλάδα το 2003 παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και τακτικά μαθήματα σε μουσικούς με στόχο την κινητική τους βελτίωση και τη συνειδητοποίηση των σωματικών τους δυνατοτήτων. Έκτοτε, μία πληθώρα μαθητών, εκπαιδευτών και ερμηνευτών μουσικής έχουν επωφεληθεί από τον πλούτο των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχει η Ορθοσωμική για Μουσικούς© έχοντας εκπληρώσει τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις και έχοντας απαλλαγεί από σωματικά ζητήματα.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Μαρίας Γεωργιάδου από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα Παμψηφεί» και «Α’ Βραβείο».

Στο Royal College of Music του Λονδίνου έγινε δεκτός με την υποτροφία «Exhibition» στις τάξεις των Niel Immelman και Ruth Gerald. Το 1996 απέκτησε το πτυχίο διδασκαλίας πιάνου DipRCM (Teaching). Αποφοίτησε το 1997 με πτυχίο Μπάτσελορ ΒΜυs(Hons)RCM με «Άριστα» και «Α’ Βραβείο».

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε επίπεδο Μaster στο Royal College of Music ως υπότροφος του ιδρύματος «The Leverhulme Trust» και αποφοίτησε το 1998 με τον τίτλο MMus (RCM) με ειδικότητα στην πιανιστική ερμηνεία (Advanced Performance Studies).

Παράλληλα, μελέτησε εντατικά με τους σολίστες και παιδαγωγούς Δόμνα Ευνουχίδου, Carmen Bravo – Mompou, Ruben Lifschitz, Stephane Lemelin, Roger Vignoles και Valeria Szervansky. Συμμετείχε ενεργά σε σεμιναριακά μαθήματα με τους Kenneth Gilbert, Tanya Prochazka, Cuthron Sturrock, Robert Sutherland (επίσημος πιανίστας της Μαρίας Κάλλας), Martino Tirimo, Dimitar Tsanev, Edna Golandsky και Luba Zuk.

Συμμετείχε ενεργά στα φεστιβάλ «Bach Marathon» του Associated Board of the Royal Schools of Music, το Φεστιβάλ SPECTRUM σύγχρονων Βρετανών συνθετών και στο Φεστιβάλ της Bienne στην Ελβετία. Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου και για την Ελληνική Τηλεόραση 3. Έχει κάνει πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Αστρινίδης, Θεοδωράκης, Κούκος, Κωνσταντινίδης) στην Αγγλία, την Γαλλία και τον Καναδά όπως επίσης και ξένων συνθετών (Alwin Gayle, Roger Redgate, Ηeitor Villa – Lobos). Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, στην Ελβετία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Γαλλία και την Αγγλία και είναι ιδρυτικό μέλος των μουσικών συνόλων Le Cortège d’ Orphée, The Aegean Duo και Piandaemonium.

Από το 1998 ο Χρήστος Νούλης αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την αντίληψή του περί τεχνικής, κίνησης και ερμηνείας ύστερα από προσωπική εμπειρία συνδρόμου υπέρχρησης (RSI) το οποίο τον οδήγησε στην παράλυση. Η επανεκπαίδευση στην κίνηση έγινε με την ενθάρρυνση της θεραπεύτριας της μεθόδου Rolfing, Jenny Crewdson, η οποία πρώτη τον μύησε στην υγιή κίνηση σε συνολικό σωματικό επίπεδο και σε ειδικό τεχνικό επίπεδο ερμηνείας της μουσικής. Επί δύο χρόνια εφάρμοσε και μελέτησε μία πληθώρα διαθέσιμων μεθόδων παραδοσιακής και εναλλακτικής θεραπείας και επανεκπαίδευσης στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Γαλλία, την Ελβετία και τον Καναδά.

Από το 2000 διεύρυνε το επαγγελματικό του ενδιαφέρον στον τομέα της ορθοσωμικής ερμηνευτών των παραστατικών τεχνών. Έχοντας μάθει Yoga σε νεαρή ηλικία, μελέτησε Rolfing movement με την Jenny Crewdson και τον Hubert Godard, ορθοσωμική και τη μέθοδο Pilates με τον Alan Herdman στο Λονδίνο, Tai Chi και Qi Gong με τον Michael Palmer και τον Brad Shultz.

Από το 1993 μελέτησε την Τεχνική Alexander στο Royal College of Music με την Judith Κleinman και τον Peter Βuckoke και έπειτα σε ιδιαίτερα μαθήματα με την Anne Rees, την Annabel Breakfield, την Penny O’Connor και τον Peter Nobes.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εξειδικευμένων μαθημάτων στην Τεχνική Alexander με βασικούς παιδαγωγούς του έργου του FM Alexander όπως οι Tracy Gil, Simon Gore, Martin Warner, Adrian Bourner, Helena Sime, Ulf Toelle, Jill Tapin, Sandra Tancock, Estella Cauldwell, Richard Cauldwell, Jennifer Mackerras, Jacky Morgan, Veronica Pollard, Caroline Jucker, Pat Young, Oliver Lee, Michael McCulloch, Karen Evans, Linda Rosenberg, Jane Toms, Lynne Cartlidge, Gordon Plant, Aingeala DeBurca, Katey Sleeman, Sabine Bodefeld, Anke Leppke Christa Rahlf, Cathy Aicardi, Emma Jarrett, Catherine Harry. Η βασική του προσέγγιση στην διδασκαλία της Τεχνικής Alexander είναι αποτέλεσμα της σπουδής με τον Δόκτορα Don Weed στην μέθοδο ITM (Interactive Teaching Method).

Ο Χρήστος Νούλης είναι επίσης διπλωματούχος των μεθόδων Pilates, Yoga Therapy, και Biomechanics. Περιοδεύει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη δίνοντας διαλέξεις πάνω στην σωματική και ψυχολογική αποκατάσταση των μουσικών από σύνδρομα υπέρχρησης. Επικεντρώνεται σε διδακτορικό ερευνητικό επίπεδο με την διατμηματική υποστήριξη του Πανεπιστημίου BCU και του Birmingham Conservatoire.

Έχει διδάξει στην Μεγάλη Βρετανία στο Royal College of Music JD , στο Music School for Children του Λονδίνου και στο Francis Holland School (ABRSM), στον Καναδά στο Πανεπιστήμιο της Alberta όπου και απέσπασε τις τιμητικές υποτροφίες για ερμηνεία και διδασκαλία «Harriet Snowball Winspear Graduate Assistantship», «Beryl Barns Memorial Award» και «Honorary FS Chia Scholarship», στη Γαλλία στην σχολή «Sikorski » του Παρισιού. Έχει επίσης διδάξει Ορθοσωμική για Μουσικούς© και την Τεχνική Alexander σε σεμινάρια και θερινές ακαδημίες όπως το Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου, τα Μουσικά Σεμινάρια του Νυμφαίου, τη θερινή Ακαδημία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Καλειδοσκόπιο, την θερινή ακαδημία ITM Cirencester Summer Workshop και πολλά άλλα.

Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως το «1ο και 2ο Διεθνές συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών», το “Musicians’ Benevolent Congress”, το «Διεθνές Συνέδριο για την νόσο Alzheimer», το “International Conference in Biomechanics” και το “Women’s Institute Well-being Festival”, στην Ελληνική Ένωση για την Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), το διεθνές συνέδριο ISME 2012 (International Society for Music Education), στον οργανισμό TOWER, στο Ευρωπαϊκό κέντρο CEDEFOP, στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Birmingham Conservatoire, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και σε πληθώρα ωδείων και μουσικών σχολών ανά την Ελλάδα.

Μαθητές του Χρήστου Νούλη που ακολούθησαν προγράμματα Ορθοσωμικής για Μουσικούς© έχουν συνεχίσει την μουσική τους σταδιοδρομία επιτυχώς σε ωδεία και πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού όπως Royal Welsh College of Music and Drama, Zürcher Hochschule der Künste, Guildhall School of Music and Drama, Trinity Laban Conservatoire of Music και Conservatorium van Amsterdam.

www.somaticsformusicians.com

Μάθημα

Comments are closed.