Skip links

Σαββίδης Γιάννης

Ο Γιάννης Σαββίδης  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 03/05/1969. Ξεκίνησε αρχικά μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης και αργότερα μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας με καθηγητή τον κ. Ε. Θεοφάνους, συνεχίζοντας έπειτα τις σπουδές του στο βιολί στη  Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Ωδείο (Μ.Ω.Θ) με τον ίδιο  καθηγητή. Ταυτόχρονα έκανε σπουδές πιάνου και θεωρητικών της μουσικής.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό για Βιολί ‘Νέα Ταλέντα  Φίλωνος’ στον Πειραιά (1983) καθώς και στο Διαγωνισμό Βιολιού Βορείου Ελλάδας του Σ.Α.Ω.Θ. (Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσ/νίκης) στη Θεσσαλονίκη το 1986 κερδίζοντας και στους δύο διαγωνισμούς το Β΄ βραβείο.

Τον Ιούνιο του 1989 πήρε το Δίπλωμα Βιολιού από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Ε. Θεοφάνους) με Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο. Στη συνέχεια σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής, παίρνοντας αρχικά το Πτυχίο Αρμονίας(1991, τάξη Κ. Σαράφη) και αργότερα το Πτυχίο Αντίστιξης (1993, τάξη Δ. Αθανασιάδη) και το Πτυχίο Φούγκας (1996, τάξη Δ. Αθανασιάδη) με Άριστα.

Το Σεπτέμβριο 2000 ξεκίνησε μεταπτυχιακά μαθήματα διδακτικής της μουσικής με έμφαση στη διδασκαλία εγχόρδων (part time/distance learning and regional seminars),στην παιδαγωγική σχολή του πανεπιστημίου «University of Reading» στη Μ. Βρετανία. Τον Αύγουστο του 2002 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παίρνοντας τον τίτλο Postgraduate Diploma in “Music Teaching in Professional Practice”.

Σεμινάρια – Επιμόρφωση

Το καλοκαίρι του 1987 (Αύγουστος – Σεπτέμβριος) παρακολούθησε το διεθνές σεμινάριο Βιολιού (Κ. Γαλιλαίας) στο Πόρτο Καρρά της Χαλκιδικής. Το Δεκέμβριο του 1991 παρακολούθησε το σεμινάριο Σύγχρονης Μουσικής – Μουσική στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα (Α. Καλογεράς) που οργανώθηκε από το Μ.Ω.Θ. Την άνοιξη του 1993 (Απρίλιος, Μάιος), παρακολούθησε το σεμινάριο Θεωρίας της Σύγχρονης Μουσικής (Αντωνίου, Αθανασιάδης, Λαπιδάκης), Μ.Ω.Θ. Το Σεπτέμβριο του 1997 παρακολούθησε το σεμινάριο Bιολιού (Ginka Guitschkova) που έγινε από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τον Ο.Π.Π.Ε.Θ.- Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης, Θεσ/νίκη. Τον Ιούνιο του 1998 παρακολούθησε τις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση. Στις 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου του 2000 παρακολούθησε τις εργασίες του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση. Στις 1-2 Ιουνίου του 2002 παρακολούθησε τις εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Μουσική Εκπαίδευση, που έγινε στη Βέροια, συμμετέχοντας ενεργά με προφορική ανακοίνωση – παρουσίαση εργασίας. Στις 15 – 16 Ιουλίου του 2005 παρακολούθησε τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Μουσική Δημιουργικότητα (Musical Creativity), που πραγματοποιήθηκε στο Reading της Μ. Βρετανίας..

Καλλιτεχνική Δράση και Προϋπηρεσία 

Α. Καλλιτεχνική  δράση: Το διάστημα 1987-1988 υπήρξε μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 1990 – 97 ήταν μέλος της Μουσικής Ομάδας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Από το 1987 ως το 1994 οργάνωσε και διηύθυνε τη μαθητική – νεανική ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι σήμερα εμφανίστηκε σε διάφορες συναυλίες είτε ως μέλος μουσικών συνόλων είτε ατομικά. Τα ακ. έτη 2004 – 06 ήταν καλλιτεχνικός   δ/ντής του ωδείου «Κυψέλη» στην Περαία Θεσ/νίκης.

Β. Διδακτική  προϋπηρεσία: Από το 1989 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου. Κατά το χρονικό διάστημα (1996 – 2002) εργάστηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης ως καθηγητής βιολιού και μουσικών συνόλων.

Το σχολικό έτος 2018 – 2019 και το 2023  ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μακεδονικού Ωδείου.

Άλλες  Σπουδές

Το 1993 αποφοίτησε απ’ την πολυτεχνική σχολή του Α.Π.Θ., παίρνοντας το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Το 1996 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη Θαλάσσια Μηχανική παίρνοντας το Διδακτορικό Δίπλωμα το Μάρτιο του 2000.

Μαθήματα: